SANATATEA NOASTRA = RESPONSABILITATEA NOASTRA!
ASEA este cea mai mare descoperire stiintifica si medicala din ultimii 100 de ani, cheia unei vieti mai sanatoase,mai tinere si mai lungi!
Corpul nostra este format din celule. Fiecare celula poate fi tanara si sanatoasa, dar i se poate afecta structura si functionalitatea, poate imbatrani si, in final, poate muri. Fiecare dintre noi constatam cum, zi de zi, celulele noastre se deterioreaza, de la simpla bronzare, nutritie necorespunzatoare, efort fizic, pana la stres si alte provocari ale sanatatii.
Astfel, putem considera ca sanatatea noastra depinde de sanatatea celulelor noastre.
Din acest motiv, sanatatea celulei a constituit o preocupare permanenta a oamenilor de stiinta, existand cateva momente importante in evolutia cercetarilor cu privire la sanatatea celulara.
In anul 1950 s-a pus in evidenta oxidarea moleculelor de oxigen, in urma careia iau nastere radicalii liberi cu implicatii directe in afectiuni ale sanatatii organismului uman, precum :
- Imbatranirea prematura
- Diabet
- Artroze
- Cancer
- Ateroscleroza
- Infarct miocardic (IM)
- Accident vascular cerebral (AVC)
- Parkinson
- Alzheimer, etc
Specialistii si-au pus intrebarea: cum putem combate fenomenul de oxidare?
In anul 1980, pe culturi de celule, s-a pus in evidenta posibilitatea opririi acestui proces de oxidare, proces cunoscut sub numele de ANTIOXIDARE. Imediat au aparut pe piata numeroase produse cu proprietati antioxidante, sub forma de capsule, tablete, sucuri din fructe, etc. Pentru posibilitatea aprecierii capacitatii de antioxidare a produselor de pe piata a fost introdus asa numitul indice ORAC (capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi) reprezentind numarul de RL neutralizati de o singura molecula de antioxidant.
Daca am dori sa alegem un antioxidant bine-nteles ca l-am prefera pe cel cu un indice ORAC mai mare.
Sub impulsul descoperirii facute cu privire la existenta antioxidantilor, specialistii recomandau oamenilor sa consume cat mai multi antioxidanti. Cercetarile din acea perioada au pus in evidenta faptul ca, rezultatele in tratarea aterosclerozei pe bolnavi, de exemplu, nu au confirmat experimentarile in vitro (laborator) . Era o dovada a faptului ca, antioxidantii, fie ca erau administrati sau nu bolnavilor, nu prezentau deosebiri nici in ceea ce priveste morbiditatea, si nici in ceea ce priveste mortalitatea.